Протеин на прах - вреден ли е? – мит или реалност

Стандартното мнение за протеина?

Истината е, че има два лагера, когато стане въпрос за протеин на прах. Единият е на младите хора, които приемат протеин и смятат, че ще направи чудеса. Ясно е, че не може да очаквате да замести вашето качествено хранене, но може да бъде перфектна добавка към него. Оттук и израза хранителна добавка.

Вторият лагер, обаче, е този на по-консервативните хора. Обикновено това са или хората, които са вечни скептици, или тези, които са по-възрастни. Те смятат, че протеинът на прах е вреден. Днес ще разгледаме именно това твърдение – Вреден ли е протеинът на прах или това са просто митове, които се повтарят прекалено дълго време?

Мит  #1. „Протеинът е химия, не е натурален, затова и е вреден.“

Това е може би най-честото твърдение щом стане въпрос за протеинът на прах. Тъй като е преминавал някакъв процес на обработка и това, че е на прах, кара хората да смятат, че той е създаден изкуствено. А както знаете, за повечето хора, ако нещо е създадено изкуствено, то е вредно. Постоянно има нападки по повод хората, които приемат хранителни добавки, за това, че са „химици“, че начинът им на живот изобщо не е здравословен и си съсипват здравето така. Е, нека да отговорим на въпроса: Химия ли е протеинът?

Реалност - Как се създава протеинът? 

Нека съвсем накратко да опишем процесът по създаването на протеин. Суроватъчният протеин, който е измежду най-добрите избори, се прави от мляко. Прясното мляко се пастюризира, за да се премахнат потенциалните патогени и бактерии. Оттам му се добавят ензими, които разделят суроватката (течната част) от казеина (твърдата част). Казеинът отива за направата на млечни продукти (сирене/кашкавал), а суроватката отива в специално отделение с машини. Там течната суроватка бива филтрирана, като така се премахват мазнините и въглехидратите и се получава суроватъчен протеин концентрат. Напитката преминава обработка с въздух, за да изсъхне и стане на прах и voila – вашият любим протеин на прах е готов.

От описаното дотук виждате ли нещо нередно, което да звучи неестествено, изкуствено или по някакъв начин като химия? Очевидно не. Производството на протеина идва от млякото, просто се филтрира, прави се на прах чрез обработка с въздух и се опакова в плик, за да получите протеина си удобно до вратата. Именно поради това, съвсем спокойно можем да кажем, че Мит №1 е разбит – протеинът не е химия и не е изкуствено създаден.

Мит #2 – приемът на много протеин е вреден за бъбреците

Много хора споделят мнението, че високият прием на протеин е вреден за бъбреците. Дори известни „диетолози“ са се показвали по телевизията и са твърдели този факт. Тъй като бъбреците ни са станцията в организма, те са нещо като филтър на организма. Затова и твърдението на хората е, че така ще се затрудни много функцията на бъбреците, като дори могат да се образуват камъни в бъбреците. Естествено, това е нещо сериозно, затова много хора се притесняват. За да разберете веднъж за винаги истината, сега ще отговорим на въпроса ви: Вреден ли е протеинът за вашите бъбреци?

Реалност – Масивното изследване д-р Стюарт Филипс не е съгласно.

Темата с вредата за бъбреците е предмет на обстойни изследвания през годините, предвид сериозните проблеми, които могат да станат, ако това твърдение се окаже вярно. За да ви успокоим, не, към днешна дата знаем със сигурност, че високите на протеин диети не са вредни за здравите хора. Единствено хората, които имат намалена способност за филтрация на бъбреците (тоест са само с един бъбрек или сериозно бъбречно заболяване) следва да бъдат внимателни с приема на протеин и да се консултират с лекуващия си лекар. 

Какво казва науката за всички останали?

Mета-анализ от 2018 година се фокусира именно върху вредите от приема на протеин. Какво откриват учените? Водещ е д-р Стюарт Филипс, като след анализа на всичките изследвания по темата, излиза със следното заключение: „Не се наблюдават изменения във функцията на бъбреците на здрави хора при групите, които приемат диета висока на протеин (>3г/кг телесно тегло). Не се забелязват и негативи дори при хора, които са с диабет тип 2.“ Има множеството ползи, които са свързани с консумирането на богата на протеин диета, като тя подпомага за: мускулната хипертрофия при силови тренировки, качествено отслабване по време на калориен дефицит, запазването на мускулната маса при отслабване и с напредване на възрастта. Имайки предвид фактът, че по никакъв приемът на високопротеинова диета не вреди на бъбреците, това е много значимо!“ 

Авторът има предвид, че може да се възползваме от всичките предимства на протеина, без да се притесняваме от каквито и да било негативи за нашето здравето. Всичко описано по-горе, само затвърждава следната позиция: Твърдението, че протеинът може да ви навреди, е просто МИТ. Точно като градските легенди и протеинът беше незаслужено превърнат в един торбалан, който плаши хората без основателна причина.

Значи няма поводи за притеснение?

Единственият проблем, до който би могло да доведе прекаляването с протеин, е да разстрои стомаха ви. Тук, разбира се, говорим за това да пиете по 4-5 дози протеин на ден, което е крайно непрепоръчително. Искате да имате добре балансирано хранене. Не може да разчитате изцяло на протеинът на прах, за да си набавяте дневния протеин. Той не е заместител на храненето, а просто една хранителна добавки и именно като такава трябва да се използва. Генерално повечето хора приемат не повече от една-две дози дневно, а останалото количество набавят от храната. Именно към това трябва да се стремите и вие. 

Ако ни следите в социалните мрежи, значи знаете, че няма магически добавки, които да оправят лошата ви култура на хранене, затова не ги търсете. Оправете хранителния си режим и използвайте протеина на прах стратегически – след тренировка, за вкусна закуска или пък в дните, когато приемът ви на протеин е нисък.

Присъдата за протеина? 

Протеинът е страхотна добавка, която ви помага в преследването на вашата цел, особено ако изпитвате проблем да си набавите достатъчно количество протеин от храната. Kогато отслабвате, той също е удачен вариант, защото е по-нискокалоричен от другите източници и ви помага да поддържате дневния си протеин, без да излизате от вече създадения калориен дефицит. По този начин си гарантирате една безпроблемна фаза на изчистване на мазнините и изграждане на тялото, което желаете! Най-големият бонус е, че може да избирате между много вкусове, които ви спасяват, когато сте в дефицит и искате нещо сладичко. С доза протеин или пък използването му в рецепта /напр. протеинови палачинки, сладък кекс, чийзкейк/ вие убивате вашето желание (крейвинг) за сладко, което прави процеса на придържане към диетата много по-лесен и най-вече приятен за вас.  Както сами се убедихте, той по никакъв начин не би могъл да ви навреди, а само може да бъде помощник във вашето фитнес пътешествие. И тъй като е важно кого взимате с вас по пътя, изберете протеин, на който може да се доверите. 

Затова и ние от ProofNutrition използваме само най-качествените суровини в Европа. Искате продукт, на който може да разчитате? Вземете протеинът на ProofNutrition и заложете на истинското качество! Изберете между различните вкусове, чиято сладост ще доведе до блаженство сетивата ви.  (тук вече линк към протеина)     -    слагам го като СТА по избор. Не знам каква е целта – само awareness или директно да ги насочим към чекаут.

Станислав Чакъров
Създател на Aesthetic by Science и един от първите хора, които говори за тренировки в Youtube в България. Мисията ни е да предпазим всеки един от вас да повтаря нашите грешки и да губи години от живота си в следване на неработещи или неустойчиви програми и режими.

Copyright © 2018 - 2022 - Прууф Нутришън България.

Всички Права Запазени

X
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram